Rasebeskrivelse

Rasebeskrivelse Kleiner Münsterländer

RASEBESKRIVELSE KLM

Kleine Münsterländer Vorstehhund var i Tyskland opprinnelig kalt for jakt-bruks-hund. De tyske jaktlovene krevde tidlig at forpaktere skulle ha tilgang til en brukbar jakthund. Dette for raskest mulig å finnes skadet eller skutt vilt. Selv om den er liten anses den i Tyskland for å være en stor jeger.  Det er ingen skjødehund, men en ekte jeger som trenger jakt for å leve ut sin medfødte pasjon for jakt. En jakthund blir ikke dressert som et rovdyr på sirkus, men heller fra den er liten gjort fortrolig med den type jakt den skal benyttes til. Den må læres å jakte for sin fører, finne og påvise vilt, holde kontakten til føreren og være ”Gehorsam” mot viltet.
Allerede fra det 17. århundre kan man finne malerier fra Holland og tyskland med hunder
som utpreget grad ligner kleiner Münsterländer, men det var i Westfalen og Münsterland man fant stamhundene til dagens kleiner Münsterländer. 17.mars 1912 ble foreningen for langhårede Kleine Münsterländer Vorstehhunde  (Wachtelhund eller også kalt den lille spion) stiftet i Osnabrück. På den tiden var

kleineren delt i 2 avlslinjer, allerede i 1906 ble linjen Heidewachtel beskrevet i tyske jakttidskrift, og i 1911 ble Dorstener linjen dokumentert og bedre kjent.


Bruksmessig kan kleiner münsterländer beskrives som en kontinental stående fuglehund med middelstort søk, en fast stand, stor vannpasjon, og en passende porsjon skarphet 

overfor rovvilt, og med særdeles gode anlegg for alle former for arbeid etter skuddet. Disse egenskaper sammen med en fleksibel intelligens og god dresserbarhet gjør at rasen med hell kan brukes til alle former for fuglejakt, på åpne områder, i skog og i vann. I Sverige, Finland og Norge har den i vesentlig grad vært brukt som stående fuglehund. Erfaringene har vist at den egner seg best til jakt på skogsfugl og til lavlands-jakt. Den fungerer også utmerket på rypefjellet, men har generelt ett middels stort søk.

Kleiner Münsterländer har stort jaktlyst, er meget grundig og holder svært god kontakt med sin eier under jakten. Den viser stor intensitet under utredning, er presis og enormt apportglad så vel på land som i vann. Den elsker som regel å bade, og er en ypperlig svømmer. Hunden har som regel et prima gemytt og er glad og livlig med ett inntagende vesen, egenskaper som har gjort den til en høyt skattet familiehund.

Ellers er den arbeidsvillig, robust og har god pels mot regn og kulde. Hunden fungerer særdeles godt i ufremkommelig kjerr- og kratt-skog, og takler såvel kupert terreng som vann og våtmarksområder med stor utholdenhet. Det forutsettes dog at hunden er skikkelig trent. Jakter du i slike terreng, burde kleiner Münsterländer være et meget velegnet alternativ.

Kroppen er kort, rektangulær og ganske kraftig. Skulderhøyden kan variere fra ca.50 – 56 cm. Fargen er brun og hvit eller brunskimmel. pelsen er lang til mellomlang med karakteristisk ørevedheng, mens graden av faner på hale og ben kan variere noe.


Kleiner Münsterländer er en utmerket familiehund, men den bør få bruke jaktegenskapene sine også.

Link til NKK sider med rasebeskrivelse:
http://www.nkk.no/cmnkk/public/openIndex/view/page1.html?ARTICLE_ID=1094471700654

Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE